Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een zonnebril?
Waar moet u op letten bij het uitkiezen van een zonnebril?
Dat uv-straling niet goed is voor de huid, is inmiddels bekend. Maar dat het ook nadelige effecten heeft voor de ogen, daar weten we nog niet voldoende over. Toch worden onze ogen dagelijks blootgesteld aan deze uv-straling. De effecten van uv-straling in de ogen merken we niet direct, maar vaak pas op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om een goede zonnebril te dragen. Maar waar moet deze zonnebril dan aan voldoen? Hieronder een aantal tips.
Schadelijk
De meest schadelijke straling voor het oog die in de natuur voorkomt, is de uv-straling. Deze straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken wanneer hier geen goede bescherming voor wordt gebruikt. In de bergen is de straling op zijn sterkst. Op 1500 meter hoogte is dit dubbel zoveel als op zeeniveau. Daarnaast versterkt de reflectie van sneeuw de impact. Overmatige blootstelling vergroot onder andere het risico op staar en voor ouderen op maculadegeneratie. Deze oogaandoeningen ontstaan door een opeenstapeling van schade over een langere periode.
Kinderen
Het is voor kinderen extra belangrijk om de ogen te beschermen tegen de zon. De pupil van een kind staat namelijk iets wijder open en de lens is helderder dan die van volwassenen. Wat ervoor zorgt dat er meer schadelijke straling het netvlies kan bereiken. Een zonnebril is voor kinderen dus extra belangrijk. Wanneer kleine kinderen geen zonnebril willen dragen, kan een pet of een hoedje de ogen beschermen. En belangrijk is om ze tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te houden.
Waar moet u op letten bij de aanschaf?
In de zomer en op momenten met felle zon is het dragen van een zonnebril te allen tijde aan te raden. Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een zonnebril is het controleren of er een uv-filter op zit. Dit filter zorgt ervoor dat de uv-straling 100% wordt gefilterd. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een zonnebril:
- De glazen van het montuur moeten goed passen. Zorg dat de zonnebril zoveel mogelijk de ogen afsluit, zodat de zon niet via de boven- of onderkant bij de ogen kan komen.
- De glazen moeten optisch zuiver zijn, oftewel geen vertekeningen en vervormingen.
- Let erop dat er ‘uv400’ of de vermelding ‘100% uv’ op staat.
- Het glas moet (zo goed als) onbreekbaar zijn en licht van gewicht.
- Het is niet noodzakelijk, maar wel beter om gepolariseerde glazen te kiezen. Deze worden gebruikt voor autorijden of wanneer u veel op het water of in de sneeuw bent. Gepolariseerde glazen neutraliseren de schitteringen.
Categorieën, sterktes
Er zijn verschillende sterktes en categorieën waarin zonnebrillen worden aangeboden. Dit is te zien aan de CE-markering gevolgd door het cijfer 0 tot 4. Dit cijfer geeft de kleurintensiteit van de glazen aan. Ofwel de bescherming tegen verblinding. De categorieën zijn als volgt opgebouwd:
- Categorie 0 (0-20% lichtabsorptie), geschikt binnen of voor bewolkt weer, biedt geen
- Categorie 1 (20-50% lichtabsorptie), voor binnen bij fel licht of gesluierde hemel met gematigde zon. Zeer lichte zonnebril.
- Categorie 2 (50-80% lichtabsorptie), voor mooi weer met gemiddeld zonlicht en bij wisselende weersomstandigheden.
- Categorie 3 (80-90% lichtabsorptie), aangeraden bij helder en zonnig weer met fel zonlicht in combinatie met water en sneeuw.
- Categorie 4 (90-98% lichtabsorptie), voor uitzonderlijk fel licht, op zee of op grote hoogte. Bijvoorbeeld voor winter- of watersport. Als zonnebril is deze categorie verboden in het dagelijks verkeer!
Eigenlijk is 440NM bescherming wenselijk. Om een idee te geven: sneeuw geeft 85 procent reflectie terwijl een normale ondergrond slechts voor 8 procent het licht reflecteert. Tegenwoordig zijn er ook zonnebrilglazen die aan de achterkant van het glas zijn ontspiegeld, waardoor hinderlijke reflecties op de achterkant van het brilglas worden weg gefilterd.
Wat doet de kleur van de zonnebrilglazen?
Naast dat de sterkte invloed heeft op hoe u door de bril kijkt, heeft de kleur van de glazen ook een bepalende factor in hoe u door de bril kijkt. Overigens zegt de kleur van de glazen niet over de bescherming van de bril. Het is namelijk niet zo dat donkere glazen beter beschermen dan lichte glazen. De bescherming wordt bepaald door een combinatie van het materiaal en de coating.
Het enige wat de kleur doet is het zichtbare licht reduceren en uw ogen beschermen tegen verblinding door licht. De verschillende kleuren glazen:
- Grijze glazen: zijn het meest neutraal. Zij verminderen de felheid van het licht zonder de kleuren te veranderen. Grijs wordt vaak aanbevolen voor verzienden.
- Bruine glazen: zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormen de kleuren en maken het zicht helderder (zonniger). Bruin lijkt dan weer beter te zijn voor bijziende mensen, omdat als het ware het contrasten wordt versterkt.
- Groene glazen: verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten. Groene glazen zijn echter af te raden voor mensen met kleurenblindheid.
- Gele glazen reduceren de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt het zicht, vooral in de verte, maar de vervorming van kleuren is sterker. Geel is heel geschikt in de auto, zeker bij een bewolkte lucht.
- Rode/Rose glazen bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond. Ideaal als u golft of aan watersport doet of veel op en rond het water bent.
Overigens zijn niet alle kleuren geschikt voor gebruik in het verkeer.
Dure of goedkope bril?
De prijs van een zonnebril zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Dat wil zeggen, niet als het om de UV-bescherming gaat. In principe hebben alle zonnebrillen in Nederland de UV-bescherming die nodig is.
Of je nu een zonnebril koopt bij het benzinestation, de drogist, de brillenspeciaalzaak of een designwinkel, ze beschermen allemaal even goed tegen de zon. Het prijsverschil zit hem in het merk en of de bril bijvoorbeeld gepolariseerde glazen heeft. Ook zitten de duurdere brillen vaak net iets lekkerder en zijn beter afgesteld.