Een oogmeting, hoe gaat dat nou eigenlijk?

door nov 3, 2022Brillen, Contactlenzen, Glazen, Oogmeting, Uncategorized, Zonnebrillen0 Reacties

Heb je het idee dat je niet zo goed meer ziet?
Dan kun je een oogmeting inplannen, maar hoe gaat zoiets eigenlijk? Dat leggen we je uit! 
 

 

Zie je de verkeersborden niet zo goed meer? Of krijg je door de hele dag op het schoolbord kijken flinke hoofdpijn? Of heb je aan het einde van een werkdag vermoeide ogen door de hele tijd naar het beeldscherm te kijken?

Dan zou het maar zo kunnen zijn dat je een bril nodig hebt. Je kunt een oogmeting inplannen, dan gaan we samen met één van onze gediplomeerde opticiens kijken welke sterkte je eventueel nodig zal hebben en kijken daarna naar welke kijkoplossing het beste bij jou past.

Om er zeker van te zijn of je een sterkte nodig hebt en zo ja welke sterkte voeren we een oogmeting uit. Deze oogmeting bestaat in grote lijnen uit 5 stappen:

  1. We gaan bespreken welke klachten, wensen en/of verwachtingen je hebt.
  2. We voeren een uitgebreide oogmeting uit, waarbij we ook gelijk kijken doormiddel van verschillende testjes of de ogen goed samenwerken, of je goed diepte kan zien en of dat er een vorm van (verborgen) scheelstand is.
  3. Na deze oogmeting kijken we (waar nodig) nog naar het dichtbij kijken (het lezen). We gaan kijken of je hier ook een leestoeslag bij nodig hebt.
  4. Samen bespreken we de resultaten en kijken/zoeken we naar een passende kijkoplossing en geven advies.
  5. De meting is klaar, het uitzoeken van een bril kan beginnen!

We gaan je nu even stap voor stap uitleggen, wat we precies doen.

 

Stap 1:

Allereerst gaat onze gediplomeerde opticien je vragen naar je klachten, wensen en/of verwachtingen. We gaan ook kijken naar de medische geschiedenis van de ogen. Zo krijgen we een goed beeld of er bijvoorbeeld erfelijke oogziektes in de familie voorkomen.

Ook gaan we kijken wanneer je de klachten ervaart, zit je bijvoorbeeld veel achter de computer en heb je einde van de dag klachten. Of heb je eigenlijk gedurende de hele dag wel klachten. Of zie je in de auto of tijdens het lezen niet zo goed meer.

En als er eventueel een sterkte uit zou komen, zou je dan lenzen of een bril willen? Dit is wat we in zo’n gesprekje even alvast gaat bespreken. Er zijn namelijk zoveel opties, keuzes en mogelijkheden. Voor elk wat wils.

Maar ook, als je eventueel een bril krijgt. Wanneer zou je deze dan willen gebruiken, zou je een losse leesbril en een losse verte bril willen. Of wil je niet wisselen en wil je één bril met alle sterktes op alle afstanden. Of wil je een aparte computer bril.  Het kan allemaal ?.

Stap 2:

Daarna is de uitgebreide oogmeting aan de beurt. We meten de ogen met een autorefractor, zo kunnen we een precieze meting doen. En testen we met verschillende testjes welke sterkte je het prettigste vindt. Dit doen we door middel van een letterkaart. Dit heet een snellenkaart. Op deze kaart staan allemaal letters van groot naar klein. We gaan samen kijken welke letters u nog net kan lezen. De opticien wisselt de sterkte in de apparatuur aan zodat u zo goed mogelijk en zo klein mogelijke letters kan zien en de juiste sterkte voor uw ogen is gevonden.

Nu hebben we de sferische sterkte gevonden en gaan we kijken of je ook een cilindersterkte nodig heeft. Dit wordt gemeten door middel van een afbeelding op het scherm met een aantal stippen. De opticien zal je vragen of je glas 1 of glas 2 beter vindt. We kijken dan of je een cilindersterkte fijn vindt en in welke as je deze erin zou willen hebben. Dit doen we door de sterkte in het apparaat steeds een beetje te veranderen.

Als we deze 2 sterktes gevonden hebben gaan we ditzelfde ook bekijken voor het andere oog.
Nadat links en rechts apart aan de beurt zijn geweest, kijken we naar de samenwerking, de balans en het vermogen om diepte te zien met beide ogen. Dit doen we doormiddel van verschillende testen, je kunt aangeven wat je ziet en de opticien zal uitleggen wat de bedoeling is.

Aan het einde van deze meting zetten we de gevonden sterkte in een pasbril. Dit is een bril zonder glazen, de opticien kan in deze pasbril de gevonden sterkte zetten. Zodat je alvast even kijken hoe het met de nieuwe sterkte zal kijken.

Stap 3:

Kun je de letters van een boek of je telefoon niet zo goed meer lezen? Dan doen we na de verte-meting ook een dichtbij-meting.
Je kijkt dan naar een letterkaart, we vragen je welke letters je op de letterkaart je nog nét kan lezen. Ook dan wordt de sterkte in de pasbril geplaatst, zo kunnen we ook hierin zien welke sterkte je voor het lezen prettig vindt.

Stap 4:

Zo, de meting is achter de rug. We hebben alle gegevens voor het brilrecept. En kunnen samen met jou gaan kijken welke kijkoplossing nu daadwerkelijk bij jou wensen en/of verwachtingen passen.

Misschien vind je een bril helemaal niet prettig en draag je liever lenzen. Dat kan! We hebben veel verschillende soorten lenzen, harde of zachte lenzen, met cilinder/zonder cilinder, multifocaal, alleen verte. De keuze is reuze.

Lijkt je lenzen niets? En ga je liever voor een bril. Wist je dat hierin de keuze ook reuze is?
We hebben multifocale glazen, enkelvoudige glazen, zonneglazen (gepolariseerd of gewoon), meekleurende glazen, standaard glazen maar ook verder gespecialiseerde glazen. Misschien wil je wel alleen een bril voor achter de computer met een bijpassende blauwfilter.

Zo kunnen we jou wensen en verwachtingen passend maken bij je levensstijl.

Stap 5:

Wil je een bril? Dan laten we meetruimte nu achter ons en we gaan de winkel in. Je kunt als je dit graag wilt een partner of vriend(in) meenemen om mee te kijken welke bril mooi bij je past.

We gaan opzoek naar een montuur waar de glazen in kunnen. Welke kleur en/of vorm bij jou gezichtsvorm of kleur past is voor iedereen verschillend. Onze opticiens helpen je hier graag bij.

Kortom, niets spannends aan ?
Blijf niet te lang met je klachten rondlopen, maar ervaar eens hoe wij de oogmeting doen. Wellicht kunnen we wat voor je betekenen.